Torsdag 26.11. To Oscar-filmer: «FANTASIA» og «2001 – EN ROMODYSSÉ»

Kl 18.00 «FANTASIA»
er en tegnefilm produsert av Walt Disney i 1940. Filmen hadde premiere 13. november fantasia_mickey_mouse_poster1940, og var Disneys tredje helaftens tegnefilm etter Snehvit og de syv dvergene (1937) og Pinnochio (1940).
Mikke Mus opptrer i rollen som læregutt hos trollmannen Yen Sid, og historien er sterkt inspirert av Goethes dikt «Der Zauberlehrling».

«Fantasia» er en animert historie som sprudler av musikk og glede. Ved Oscargallaen året etter ble filmen belønnet med to Oscar. Den ene ble tildelt Walt Disney og hans medarbeidere for deres nyskapende bidrag til lydutviklingen i filmbransjen, ettersom Fantasia var den første kommersielle filmen som ble lansert med lyd i flere kanaler. Den andre gikk til dirigenten Leopold Stokowski og hans kolleger «for … unike prestasjoner i skapelsen av en ny type av visualisert musikk … som ekspanderer filmens rekkevidde både som underholdning og kunstform».

Filmmusikken består av kjente klassiske stykker, men mer banebrytende var bruken av Disneys nye lydsystem Fantasound, som gjorde «Fantasia» til den første kommersielle filmen med stereofonisk lyd, og et skritt på veien til surround-lyd, som ofte brukes i dag.

Kiosken åpner en halv time før, og vi har popcorn og annen snacks og brus og sjenkebevilgning. Billettpris kr 50,- på 18.00-forestillingene.

Neste torsdag, 3.12. kl 18.00: «Gutten og verden»

Kl 21.00 «2001 EN ROMODYSSÉ» av Stanley Kubrick (1968)
2001 en romodysseFilmen begynner millioner av år tilbake i tid med en apestamme ute i Afrikas ørken. Her blir vi vitne til at en diger monolitt dukker opp fra ingenting foran de forskrekkede apene. Monolitten er sendt fra det ytre rom og gir apene intelligens og fantasi. I neste scene ser vi at apene har tatt i bruk beinrester som våpen mens de sloss mot en annen apestamme.

Filmen gjør deretter et hopp fram i tid – til år 1999. Her møter vi astronauten Heywood R. Floyd (William Sylvester), som er på reise mot Månen. En astronautgruppe har nemlig funnet en monolitt på månen som sender mystiske signaler mot Jupiter.

Filmens tredje og lengste del utspiller seg to år senere (2001) i romskipet Discovery. Discovery har kursen mot Jupiter, der de skal finne årsaken til signalene. Kanskje er de i ferd med å oppdage liv utenfor Jorden? Ekspedisjonen ledes av den snakkende datamaskinen HAL 9000. Hal har kontroll over hele skipet, inkludert tre astronauter som ligger i dvale. Kun to av besetningen ombord er i våken tilstand. Deres navn er Dave (Keir Dullea) og Frank (Gary Lockwood). De oppdager snart at ikke alt er som det skulle være – det er en feil ved skipet, og de settes i livsfare.

Stanley Kubrick var allerede sett på som et kommende filmatisk geni da han satte i gang med å produsere denne filmen, men da den først fikk premiere, var mottakelsen heller lunken. En historie forteller for eksempel at en etter en av produsentene reiste seg og gikk under urpremieren av filmen fordi de syntes den var så dårlig. Først ti år senere ble filmen anerkjent som betydningsfull, særlig med tanke på at filmen ble laget før de første måneferdene faktisk fant sted, men også fordi filmen på en fin måte viser det som nå har blitt kjent som internett og handel med betalingskort. Det kanskje beste eksempelet på dette er kritikeren som først slaktet filmen, og som ti år senere roste den opp i skyene.
Filmen fikk Oscar for beste effekter, og var nomintert til ytterligere tre Oscars.

Kiosken åpner en halv time før, og vi har popcorn og annen snacks og brus og sjenkebevilgning.Billettpris kr 100,- på 21.00-forestillingene.

Neste torsdag, 3.12. kl 21.00 viser vi den kritikerroste «Turist».

Se alle filmene i høstprogrammet her: http://bakgaardsfilm.no/?p=64